Wat zijn de standaardformaten van papier?

In Nederland worden papierformaten bijna altijd uitgedrukt met de A-standaard. Het meest voorkomende formaat is A4 (21 bij 29,7 cm). Dit is het formaat dat je terugvindt in de printers in huis of kantoor, en wanneer je een word document opent op je computer zal deze ook standaard het A4 formaat hebben.

De A-serie

Het grootste formaat van de A-serie is A0 (84,1 x 118,9 cm), een formaat geschikt voor posters. Alle formaten in de A-standaard hebben dezelfde verhoudingen. Wanneer je een A4 vel in het midden vouwt krijg je het A5 formaat, en wanneer je die ook weer vouwt het A6 formaat.

De B-serie

Naast de A-serie is er ook de B-serie. B0 en B1 zijn maten die veel gebruikt worden voor posters. B0 (100 x 141 cm) is groter dan A0, en biedt daarmee nog wat meer ruimte. De B-serie werkt qua verhoudingen op dezelfde manier als de A-serie, waarbij dubbelvouwen van het vel het volgende formaat in de serie oplevert.

Abri

Het laatste standaardformaat waar wij mee werken is het Abri formaat (118,5 x 175 cm). Abri is een frans woord voor "wachthuisje" of "schuilplaats". Je vindt dit grote formaat dan ook terug in de "wachthuisjes" bij haltes van de tram, bus en trein.