Hoe groot is een A4?

Het A4 formaat is het meest gebruikte papierformaat. Het A4 papier is 21 centimeter breed en 29,7 centimeter hoog. Dit is het formaat waarop je in de meeste gevallen je document in Microsoft Word of Google Docs opent en ook het papierformaat dat je thuis meestal in je printer stopt. Let op: afhankelijk van de instellingen op je computer, kun je in sommige gevallen ook in het US Letter formaat werken.

A4 formaat in millimeters, centimeters en inches

Hieronder tref je een overzicht van het A4 formaat in 3 verschillende meeteenheden.

Papierformaat millimeter centimeter inches
A4 papier 210 x 297 mm 21 x 29,7 cm 8,3 x 11,7 inch

A4 formaat in pixels

Hieronder tref je een overzicht van het A4 formaat in pixels bij 3 verschillende resoluties. De resolutie wordt hier uitgedrukt in ppi: pixels per inch.

Resolutie 300 ppi 100 ppi 72 ppi
A4 papier 3508 x 2480 pixels 1169 x 827 pixels 842 x 595 pixels

A4 ten opzichte van andere formaten

Het A4 papier is het bekendste A-formaat. Alle papierformaten binnen de A-serie hebben de lengte-breedteverhouding √2:1. Elk A-formaat is daarbij de helft kleiner dan het grotere formaat. Een A4 is dus twee keer zo klein als een A3, ofwel: vouw een A3 dubbel voor het A4-formaat. Zo zijn twee A5'jes weer net zo groot als één A4'tje. Handig om te weten!

TOEPASSINGEN VAN HET A4-FORMAAT

Het bekende A4'tje wordt in vele producten toegepast. De populairste producten waarbij A4 papier wordt gebruikt bij Printenbind.nl zijn:

 • Flyers & affiches
 • Kleine posters
 • Brochures
 • Magazines
 • Boeken
 • Readers
 • Scripties
a4-papierformaat-tov-andere-formaten

Papiersoorten voor A4 formaat

Het A4'tje wordt veel gebruikt voor het printen van tekstdocumenten. Dit kunnen boekjes zijn zoals een reader, syllabus of misschien wel een verkooprapport, verslag of zelfs een scriptie. Hiervoor is het niet altijd nodig een luxe of stevige papiersoort te gebruiken. Voor dergelijk drukwerk zien we bij Printenbind.nl dus veelal dat de klant kiest voor 80, 90 of 100-grams papier.

ECOLOGISCHE EN LUXE A4 FORMAAT PAPIERSOORTEN

Ons 80-grams papier is de meest duurzame keuze. Wij maken gebruik van Paperwise papier dat wordt gemaak van landbouwafval. Ons 90-grams "Roman" papier is een warme, witte papiersoort. Dit leest erg prettig en is heel goed beschrijfbaar. Het 160-grams papier is goed geschikt voor de A4-geprinte documenten die een wat luxere uitstraling nodig hebben. Ook kleuren komen op dit papier beter tot z'n recht. Het 160-grams A4 papier is dus ook goed geschikt voor prints die langer mee moeten gaan zoals een boek. Uiteraard kan er ook op zwaardere papiersoorten op A4 formaat worden geprint in het geval van een flyer, poster, certificaat of brochure bijvoorbeeld.

PAPIERGEWICHTEN VOOR HET A4 FORMAAT

Het papiergewicht wordt uitgedrukt in gram per m2. Men spreekt dan vaak over zoveel grams A4 papier. Hoe meer grams hoe dikker én zwaarder het papier is. Wanneer je het hebt over een 100 grams A4'tje, dan wordt daarmee aangeduid dat 1 m2, ofwel het A0 formaat, 100 gram weegt. Je weet nu dat een A4 1/16 is van een A0 en kunt dus het gewicht uitrekenen. Voor het gemak hebben wij hieronder een tabel voor je opgesteld met het gewicht van een A4 bij een bepaalde papiersoort.

Papiersoort Gewicht van het A4'tje
80 grams standaard 5,00 gram
90 grams roman biotop 5,63 gram
100 grams stevig 6,25 gram
160 grams extra stevig 10,00 gram
170 grams glanzend 10,63 gram
190 grams satijn 11,88 gram
250 grams zeer stevig 15,63 gram
300 grams natuurkarton 18,75 gram
350 grams kaart 21,88 gram

De papiersoorten en daarbij horende gewichten kunnen per product (flyer, poster, magazine et cetera) variëren. Daarnaast zijn er ook nog enkele speciale papiersoorten.

Het perfecte papier voor jouw A4 print?

Overzicht van alle A-formaten

printenbind-papierformaten-a-formaten-overzicht

Ontwerp gereed? Print direct jouw A4

 • Nieuwe vacatures bij Printenbind.nl

  Gepubliceerd op 17 June 2021

  Het productieteam van Printenbind wordt gedreven door een team van gemotiveerde scholieren en studenten. Dat maakt de sfeer op de werkvloer informeel, maar vooral gezellig! Maar het jonge karakter van het bedrijf zorgt ook voor succes. Jong is snel, enthousiast en leergierig. En voor de klant houden we het simpel en toegankelijk. Het resultaat is een klanttevredenheid van een 9,6/10.

 • Nieuw! Plaatmateriaal stalen

  Gepubliceerd op 11 June 2021

  Naast onze papiermonsterboekjes en envelop samples kun je nu ook plaatmateriaal stalen bestellen! Dit voorbeeld bevat al onze plaatmateriaal soorten in verschillende diktes. Zo kun je gemakkelijk vergelijken en de juiste plaatmateriaal soort kiezen voor jouw product!

 • Gratis EK Speelschema op A3 Poster

  Gepubliceerd op 26 May 2021

  Op 11 juni wordt het EK2020 officieel geopend in Rome met de eerste wedstrijd. Turkije speelt op vrijdagavond 21.00 uur tegen Italië. Voorafgaand vindt de openingsceremonie plaats. Vóór de eerste wedstrijd wil jij natuurlijk een speelschema op de koelkast, in de gang of boven je bed hebben hangen om de uitslagen bij te houden. Goed nieuws! In elke bestelling die vanaf maandag 31 mei tot en met zondag 6 juni wordt verzonden, tref je het EK Speelschema aan! Leuk voor jezelf, je buurmeisje, neefje, collega, op de koelkast of het prikbord.

Bekijk meer nieuwsberichten

 • Grote inzet van P&B team

  10 dagen geleden door Cobi

  Het printen van mijn flyers ging over wat hobbels. Maar het team van Print en Bind deed er alles aan om de bestelling toch goed af te leveren. Dank jullie wel. Ik ga zeker meer bestellen bij Print en Bind!

 • Enthousiast!

  10 dagen geleden door Esmy Smit

  Mega positief erover. Besteld bij Student-print.nl Ik heb mijn scriptie laten inbinden en de kwaliteit is echt mega goed. Je wordt ook super goed geholpen door de klantenservice als je wat vragen hebt of twijfelt wat het beste is. Nu onderweg naar mi...

 • Ik ben fan van Printenbind.

  11 dagen geleden door Milou van Rooij - de Vries

  Ik ben fan van Printenbind. Ze leveren met spoed, gewoon of budget, tot nu toe altijd binnen de termijn. Kwaliteit is goed. Het leren wordt zo een stuk leuker.

Bekijk meer klantenbeoordelingen