Hoe groot is een A5?

Het A5 formaat is het meest gebruikte formaat voor flyers en folders. Het A5’je is 14,8 centimeter breed en 21 centimeter hoog. Net zo groot als een dubbelgevouwen A4. De A5 is een makkelijk mee te geven formaat. Niet te groot, maar wel groot genoeg om ook een klein boekje op te laten printen.

A5 formaat in millimeters, centimeters en inches

Hieronder tref je een overzicht van het A5 formaat in 3 verschillende meeteenheden.

Papierformaat millimeter centimeter inches
A5 papier 148 x 210 mm  14,8 x 21,0 cm 5,8 x 8,3 inch

A5 formaat in pixels

Hieronder tref je een overzicht van het A5 formaat in pixels bij 3 verschillende resoluties. De resolutie wordt hier uitgedrukt in ppi: pixels per inch.

Resolutie 300 ppi 100 ppi 72 ppi
A5 papier 2480 x 1748 pixels 827 x 583 pixels 595 x 420 pixels

A5 ten opzichte van andere formaten

Alle papierformaten binnen de A-serie hebben de lengte-breedteverhouding √2:1. De beste toelichting hierop heb je in de eerste alinea van deze pagina al kunnen lezen: het A5 formaat is namelijk net zo groot als een dubbelgevouwen A4. Of net zo groot als twee keer een A6’je. Heb je het trucje door? 

TOEPASSINGEN VAN HET A5-FORMAAT

Flyers, flyers en nog meer flyers. Bijna allemaal geprint op het bekende én handige A5 papierformaat. Maar er zijn meer toepassingen waarbij er op A5 geprint wordt. Denk aan kaarten, boekjes en kleine posters.

a5-papierformaat-tov-andere-formaten

Papiersoorten voor A4 formaat

De A5 flyer zien we op veel verschillende soorten papiersoorten geprint. Goedkope flyers in grote oplagen worden soms massaal verspreid op 80, 90 of 100 grams papier. De flyer die wordt meegestuurd door een webshop of wordt overhandigd in een winkel mag vaak een wat luxere uitstraling hebben. Dit soort A5 flyers worden dan ook eerder op 170 grams glanzend wit geprint of op stevig 250 of 300 grams papier. Een kaart met A5 afmetingen kan op chique Oud Hollands papier of een van onze andere hoogwaardige papiersoorten.

HET A5 BOEKJE OP VERSCHILLENDE PAPIERSOORTEN

Een boekje op A5 formaat is praktisch wanneer de gebruiker deze gedurende een dagdeel bij zich moet dragen. Denk aan een routeboekje of dagprogramma. Afhankelijk van het aantal pagina’s kun je kiezen voor standaard of stevig papier. Voor de omslag van het A5 boekje kun je een sterkere papiersoort kiezen.

PAPIERGEWICHTEN VOOR HET A4 FORMAAT

Bij het papiergewicht gaat men uit van 1 vierkante meter papier. Het gewicht wordt dus uitgedrukt in gram per m2. Een vierkante meter is gelijk aan het A0 formaat. Doordat je weet hoe de papierformaten zich in de A-serie ten opzichte van elkaar verhouden, kun je dus ook het gewicht van een A5’je per papiersoort berekenen. Er wordt vaak gesproken over zoveel grams papier: 100 grams, 160 grams et cetera. Daarmee bedoelt men dus hoe zwaar het A0 formaat op die papiersoort is. Zie hieronder de tabel met papiergewichten voor het A5’je.

Papiersoort Gewicht van het A5'je
80 grams standaard 2,50 gram
90 grams roman biotop 2,81 gram
100 grams stevig 3,13 gram
160 grams extra stevig 5,00 gram
170 grams glanzend 5,31 gram
190 grams satijn 5,94 gram
250 grams zeer stevig 7,81 gram
300 grams natuurkarton 9,38 gram
350 grams kaart 10,94 gram

De papiersoorten en daarbij horende gewichten kunnen per product (flyer, poster, magazine et cetera) variëren. Daarnaast zijn er ook nog enkele speciale papiersoorten.

Het perfecte papier voor jouw A5 print?

Overzicht van alle A-formaten

printenbind-papierformaten-a-formaten-overzicht

ONTWERP GEREED? PRINT DIRECT JOUW A5

 • Nieuwe vacatures bij Printenbind.nl

  Gepubliceerd op 17 June 2021

  Het productieteam van Printenbind wordt gedreven door een team van gemotiveerde scholieren en studenten. Dat maakt de sfeer op de werkvloer informeel, maar vooral gezellig! Maar het jonge karakter van het bedrijf zorgt ook voor succes. Jong is snel, enthousiast en leergierig. En voor de klant houden we het simpel en toegankelijk. Het resultaat is een klanttevredenheid van een 9,6/10.

 • Nieuw! Plaatmateriaal stalen

  Gepubliceerd op 11 June 2021

  Naast onze papiermonsterboekjes en envelop samples kun je nu ook plaatmateriaal stalen bestellen! Dit voorbeeld bevat al onze plaatmateriaal soorten in verschillende diktes. Zo kun je gemakkelijk vergelijken en de juiste plaatmateriaal soort kiezen voor jouw product!

 • Gratis EK Speelschema op A3 Poster

  Gepubliceerd op 26 May 2021

  Op 11 juni wordt het EK2020 officieel geopend in Rome met de eerste wedstrijd. Turkije speelt op vrijdagavond 21.00 uur tegen Italië. Voorafgaand vindt de openingsceremonie plaats. Vóór de eerste wedstrijd wil jij natuurlijk een speelschema op de koelkast, in de gang of boven je bed hebben hangen om de uitslagen bij te houden. Goed nieuws! In elke bestelling die vanaf maandag 31 mei tot en met zondag 6 juni wordt verzonden, tref je het EK Speelschema aan! Leuk voor jezelf, je buurmeisje, neefje, collega, op de koelkast of het prikbord.

Bekijk meer nieuwsberichten

 • Grote inzet van P&B team

  10 dagen geleden door Cobi

  Het printen van mijn flyers ging over wat hobbels. Maar het team van Print en Bind deed er alles aan om de bestelling toch goed af te leveren. Dank jullie wel. Ik ga zeker meer bestellen bij Print en Bind!

 • Enthousiast!

  10 dagen geleden door Esmy Smit

  Mega positief erover. Besteld bij Student-print.nl Ik heb mijn scriptie laten inbinden en de kwaliteit is echt mega goed. Je wordt ook super goed geholpen door de klantenservice als je wat vragen hebt of twijfelt wat het beste is. Nu onderweg naar mi...

 • Ik ben fan van Printenbind.

  10 dagen geleden door Milou van Rooij - de Vries

  Ik ben fan van Printenbind. Ze leveren met spoed, gewoon of budget, tot nu toe altijd binnen de termijn. Kwaliteit is goed. Het leren wordt zo een stuk leuker.

Bekijk meer klantenbeoordelingen