Wat is het meest gebruikelijke/beste formaat voor een boek ?

Dagelijks worden er veel boeken bij ons besteld in verschillende formaten. De meest gebruikelijke formaten, die wij zien terugkomen, zijn de standaardformaten: A4 en A5. Wil jij je boekje juist laten drukken op een afwijkend formaat? Bijvoorbeeld groter dan A4 of juist kleiner dan A5? Ook dit is zeker mogelijk!

Waar moet je op letten als je het formaat van je boek kiest?

Denk je eindelijk klaar te zijn met schrijven en dan moet je nog gaan bedenken welk formaat je boek eigenlijk gaat worden. Dit kan soms best lastig zijn. Ga eerst na wat voor boek je hebt geschreven en wat je lezers ervan verwachten. Past bijvoorbeeld het aantal pagina’s wel bij het soort boek? Kijk vervolgens naar het leesgemak. In welk formaat leest het boekje het beste? Denk hierbij aan hoe het boekje openvalt, maar ook hoe leesbaar de tekst is. Kies vervolgens het papiersoort die bij het gewenste formaat van je boekje past.

Hoe kies ik het juiste papier voor mijn boek?

  • Heb je veel afbeeldingen, foto’s of illustraties in je boek? Kies dan voor glad papier. Inkt vloeit op glad papier minder, dan op ruw papier, waardoor de afbeeldingen mooier gedrukt worden.

  • Kies bij afbeeldingen ook voor een iets dikker papier. Zo schijnen de afbeeldingen minder door. Hierdoor zijn de kleuren feller en oogt het mooier.

  • Bij een gelijmde afwerking (garenloos of thermisch inbinden) kun je het beste kiezen voor een iets ruwer papier, zodat de lijm goed kan hechten aan het papier.

 Bekijk alle papiersoorten