Welke kleurschema's zijn mooi?

Het gebruik van kleuren is een belangrijk deel van de opmaak van een document. Maar kleuren vinden die perfect bij elkaar passen, aansluiten bij afbeeldingen die ook in je document zitten en/of een bepaald gevoel oproepen kan nog een grote uitdaging zijn. Gelukkig zijn er online meerdere tools te vinden om je te helpen met het vinden van een geschikt kleurenschema.

- Adobe Color 

Dit programma van Adobe biedt meerdere mogelijkheden voor het samenstellen van kleurschema's. Zo kan je in een kleurenwiel paletten samenstellen op basis van verschillende “regels voor kleurharmonie”. Ook erg handig is het uploaden van een afbeelding, op basis waarvan paletten worden samengesteld voor verschillende “kleurenstemmingen”.

Meer info via: Abode color

- Colordot

Dit programma is wat minder geavanceerd dan Adobe. In plaats van dat het schema’s voorstelt op basis van regels of afbeeldingen biedt het de mogelijkheid om je eigen kleurschema samen te stellen door met je muis over het scherm te bewegen. Wanneer je de juiste kleur hebt gevonden klik je op het scherm om deze te bewaren, vervolgens kan je doorzoeken naar de volgende kleur.

Meer info via: Colordot

- Coolors

Deze website biedt een generator die paletten creeërt wanneer je op je spatiebalk drukt, maar ook heeft het een pagina met trending paletten en een tool om kleurpaletten te maken op basis van een afbeelding. Daar bovenop kan je op de website ook het contrast tussen twee kleuren bepalen, en vertelt het je meteen of die combinatie geschikt is voor grote en/of kleine tekst.

Meer info via: Coolors