De beste formaten bij posters

Wat is het meest gebruikelijke/beste formaat voor een poster?

Wil je een poster laten printen, maar twijfel je wat het beste formaat is voor jouw poster? Hier vind je wat informatie om je te helpen bij het kiezen van het juiste formaat!

De meest gebruikelijke maten

De meest gebruikelijke maten voor posters zijn A3, A2, A1 en A0 uit de A-serie, B0 en B1 uit de B-serie, en Abri. Al deze formaten hebben hun eigen voor- en nadelen.

De beste maat voor jouw poster

Welke maat het beste is voor jouw poster is afhankelijk van meerdere factoren. Zoals de afstand waarvan de poster wordt bekeken, in welke omgeving de poster wordt opgehangen en de hoeveelheid informatie die op de poster moet passen.

Van welke afstand zullen mensen je poster bekijken?

Als mensen de poster van dichtbij bekijken, zoals bijvoorbeeld in een pashokje of een restaurant, dan is een kleinere poster vaak genoeg om de aandacht te trekken. A3 formaat zal dan voldoende zijn. Hang je de posters buiten in een drukke omgeving op? Dan is A0, A1 of een B-formaat geschikter om op te vallen.

Waar ga je de poster ophangen?

Sommige plekken om posters op te hangen hebben een standaardformaat. Bijvoorbeeld posters die in bushokjes komen te hangen moeten standaard op Abri formaat. Daarnaast zal in een drukke omgeving een kleine poster eerder wegvallen, waardoor een grotere poster geschikter is om de aandacht te trekken.

Hoeveel informatie wil je kwijt op de poster?

Als je veel informatie kwijt moet op de poster, dan is een groter formaat nodig om te zorgen dat de tekst ook nog leesbaar blijft. Toch raden we aan om met tekst op posters kort maar krachtig te blijven.