Tips voor het maken van de beste foto

Tips voor het maken van de beste foto

Op vakantie, tijdens een verjaardag of bij je diploma-uitreiking. Foto’s kunnen veel emoties en herinneringen oproepen bij mensen. Maar hoe maak je nou een goede foto? Dit kan nog best een lastige opgave zijn. Wij hebben een paar eenvoudige tips voor het maken van de beste foto’s!

  1. Gebruik een eenvoudige achtergrondDoor gebruik te maken van een eenvoudige achtergrond, in je foto, zorg je ervoor dat de aandacht naar het onderwerp wordt getrokken. Een drukke achtergrond valt meer op waardoor de aandacht juist daarnaartoe gaat. Zo verdwijnt het doel achter je foto en dat is natuurlijk zonde. 

  2. Zorg voor de juiste belichting
    De hoeveelheid licht, en de kant waar het vandaan komt, is een van de belangrijkste dingen bij het maken van een goede foto. Zo moet je onderwerp goed zichtbaar zijn en niet verdwijnen door de zon of schaduw. Fotografeer dus altijd met het licht mee om zo tegenlicht te vermijden. Een foto met de juiste belichting ziet er automatisch scherper en professioneler uit.

  1. Let op de omgeving
    Wil je iets bereiken met je foto? Let er dan op dat de omgeving bij dit doel/onderwerp past. Moet je bijvoorbeeld kleding promoten? Dan plaats je diegene natuurlijk niet in een vieze of drukke omgeving omdat dit te veel afleidt. Ga je een sporter fotograferen over zijn/haar sport? Dan maak je een foto als diegene ook daadwerkelijk de sport uitvoert. Maak je een foto van de sporter die een broodje eet, dan komt het doel niet goed naar voren.

  1. Compositie 
    Compositie betekent het ordenen van beeldelementen volgens een vooraf bepaalde strategie. Met de juiste compositie trek je de aandacht naar wat belangrijk is. Bij het maken van een foto kan je kiezen voor een raster. Zo’n raster wordt ook wel de regel van derden genoemd. Hierbij is beeld in negen gelijke vlakken verdeeld. De onderwerpen plaats je op de een van de lijnen of op de kruising. Deze punten trekken de meeste aandacht. Ook kan je kiezen voor een centrale compositie. Deze kies je meestal als je 1 onderwerp (bijvoorbeeld persoon) hebt en hier de aandacht naar toe wilt trekken. Het onderwerp plaats je dan precies in het midden van het beeld.

Voorbeeld van centrale compositie

  1. Bewerk je foto’s
    Om je foto’s een professioneler uiterlijk te geven, is het goed om je foto’s aan het einde nog te bewerken. Zo moet je een controle doen naar o.a. de belichting en witbalans. Zo zal je zien dat een foto uiteindelijk toch nog mooier kan worden. Zelfs foto’s die al meteen goed zijn worden vaak alsnog bewerkt. Denk aan foto’s in een fotostudio. Een vakantiefoto kan je met het juiste effect nog meer een vakantiegevoel geven. Een voorbeeld hiervan is het blauwer maken van de zee of het groener maken van het gras. Voorbeelden van programma’s voor het bewerken van foto’s zijn: Adobe Photoshop Lightroom (betaald) of GIMP (gratis). 

Foto’s al klaar? Laat ze los drukken of maak je eigen fotoboek