Kleuren op papier of op het scherm

Waarom zijn de kleuren op drukwerk anders dan op je scherm?

Iedereen heeft wel eens een document opgemaakt op zijn computer. Dit kan via Word, Indesign, Powerpoint of een totaal ander programma. Bij het printen van jouw document blijken sommige kleuren toch anders dan opgemaakt in jouw document. Hoe kan dit?

Er zijn verschillende redenen waarom kleuren anders uitkomen vanuit het ontwerp tot de print. Dit zijn de meest voorkomende redenen:

CMYK en RGB

CMYK (cyaan, magenta, yellow, black) en RGB (rood, groen, blauw) zijn verschillende kleurensystemen. Alle schermen maken gebruik van RGB kleuren, en daarbij ook de programma's waarin documenten worden opgemaakt. Dit terwijl printers gebruik maken van CMYK kleuren. Wanneer een document aangeleverd wordt met RGB kleuren zal dit in de printers omgezet moeten worden naar CMYK. Dit kan een kleurverschil veroorzaken. De printers doen hun best om de kleuren zo goed mogelijk te compenseren, maar helaas lukt dit niet altijd. Meer weten over CMYK en RGB? Kijk dan hier.

Schermen en papier

Schermen maken gebruik van licht voor de projectie van afbeeldingen. Door het licht zullen kleuren altijd helderder en feller uitkomen. RGB kleuren zijn op basis van licht: hoe meer licht hoe feller de kleur. Dit betekent dus wanneer er geen licht gebruikt wordt, dat je alleen zwart ziet. Papier maakt natuurlijk geen gebruik van licht. Hierdoor zullen kleuren minder levendig ogen dan op je scherm. Sla je bestand altijd op in CMYK kleuren, dan zal de kleur het minst afwijken.

Ook heeft de kalibratie van je scherm veel invloed op het uiteindelijke product. De kleuren van schermen gaan in de loop van de tijd steeds meer afwijken van de originele kleur. Daarom is het belangrijk om je scherm te kalibreren. Onze computers en schermen worden consistent gekalibreerd en printen daarom de meest consistente kleur. Wanneer je eigen scherm niet correct gekalibreerd is kan het bijvoorbeeld lijken of jouw print blauw is, maar eigenlijk is het paars, of andersom! Zorg er daarom voor dat je altijd op een gekalibreerd scherm werkt.

De hoogte van je scherm

Ook de hoogte van je scherm heeft een grote invloed op de kleuren die je op je scherm ziet. Wanneer je scherm op ooghoogte staat, zal de kleur het meest kloppen. Probeer maar eens van iets hoger of lager naar je scherm te kijken, de kleuren zullen dan altijd donkerder worden. Zorg er dus altijd voor dat je scherm op de juiste hoogte staat.

De papiersoort

De standaard papiersoorten zoals 80 grams, 100 grams en 160 grams zijn spierwit. Hier zullen je kleuren het meest levendig en realistisch op geprint worden. Maar wij hebben ook verschillende papiersoorten die niet gebleekt zijn, en dus ook niet spierwit. Denk hierbij aan Ecovezel, Roman en Parelmoer Luxe. Wanneer je voor deze papiersoorten kiest zullen de kleuren automatisch al iets donkerder uitvallen, afhankelijk van de kleur van het papier. Kijk hier voor meer informatie over onze papiersoorten.