Designtips voor fotoboeken

Designtips voor fotoboeken

Fotoboeken zijn een goede manier om van foto’s blijvende herinneringen te maken. Heb jij mooie foto’s gemaakt tijdens je reis, vakantie, bruiloft enz.? En wil je deze herinneringen bundelen in een fotoboek? Bekijk dan onze designtips voor een professioneel fotoboek.

1.    Let op kleur
Gebruik kleuren op een pagina die goed bij elkaar, en het onderwerp, aansluiten. Kies kleuren die de sfeer, en het gevoel dat je wilt overbrengen, versterken. Als je je fotoboek graag 1 geheel wil laten worden, is het handig om je foto’s overeen te laten komen. Dit kan je doen door constant dezelfde filters of kleuren te gebruiken.

 

2.    Doe inspiratie op
Weet je nog niet precies hoe je je fotoboek wilt vormgeven? Het bekijken van andere fotoboeken kan je goed op weg helpen met het maken van je eigen fotoboek. Zo kan je met de inspiratie die je hebt opgedaan nieuwe ideeën bedenken en deze vervolgens meenemen in de vormgeving van je fotoboek.

 

3.    Vertel een verhaal
Het leukste is om met je fotoboek iets duidelijk te maken of een verhaal te vertellen. Vaak worden foto’s dan ook in chronologische volgorde gezet. Zo creëer je een verhaallijn. Stel je wilt een fotoboek maken van een vakantie, begin dan op het moment dat je onderweg bent naar de vakantiebestemming (bijvoorbeeld in het vliegtuig, auto of trein) en eindig wanneer je terug naar huis gaat.

 

4.    Formaat bepalen
Het formaat van je fotoboek moet je kiezen voordat je begint met het maken ervan. Dit is meestal een lastige keuze omdat er zoveel verschillende formaten fotoboeken zijn. De meeste mensen kiezen voor een liggend formaat omdat je zo de meeste ruimte hebt voor de foto’s. Kies je formaat door na te gaan welk formaat het beste past bij jouw foto’s en onderwerp past.

 

5.    Hou het simpel
Het is beter om je fotoboek eenvoudig te houden dan veel plaatjes op een pagina te plaatsen. Dit zorgt voor een onrustig beeld. Gebruik dan ook niet alle foto’s die je hebt gemaakt in je fotoboek, maar maak een selectie van de beste foto’s. Is dit een lastige opgave voor je? Kijk dan kritisch naar je foto’s met het oog van een fotograaf.

 

6.    Gebruik foto’s op de volledige breedte
Sommige foto’s zien er het beste uit als je ze op een dubbele pagina plaatst. Zo komen de foto’s het beste tot hun recht. Let er wel op dat de foto’s een hoge resolutie hebben, want het is natuurlijk zonde als de kwaliteit, bij het vergroten van de foto, naar beneden gaat.

Fotoboek klaar? Laat je fotoboek dan printen.