Gratis opmaakprogramma's

Gratis opmaakprogramma's

Wil jij graag oefenen met vormgeven of moet je voor je werk/school eenmalig een ontwerp maken? Dan wil je natuurlijk geen, of zo min mogelijk, geld uitgeven aan dure programma’s. Wij hebben je tijd bespaard en zijn voor je op zoek gegaan naar de beste gratis opmaakprogramma’s!

 1. Canva 

Canva is een gratis online opmaakprogramma dat perfect is voor mensen met weinige kennis over grafisch vormgeven. Canva heeft zowel een website als een app, waarbij je verschillende soorten designs kan maken, zoals: Flyers, logo’s en posters. Ook staan er verschillende templates op voor sociale mediakanalen. Hiermee kan je posts maken voor bijvoorbeeld Instagram, Facebook of YouTube. Heb het vormgeven onder de knie en wil je iets nieuw proberen? Dan kan je ook de betaalde versie, van Canva, aanschaffen.

 1. Inkscape

Inkscape is een gratis programma dat je moet installeren op je computer of laptop. Het programma wordt gezien als alternatief voor Adobe illustrator en wordt dus gebruikt om snel illustraties mee te maken om bijvoorbeeld drukwerk of promotiemateriaal te laten bedrukken. Inkscape is dus een goede app voor wanneer je eerst wilt oefenen voordat je een duur programma aanschaft. Op de website staan tutorials waardoor je de app zo onder de knie hebt.

Ontwerp klaar? Hier zijn een paar voorbeelden van wat je kan laten bedrukken:

 • Enveloppen

 • Onderzetters 

 • Reclameborden

 • Bordspellen 

  3. GIMP 

  GIMP staat voor GNU-image manipulation program en is een gratis grafisch programma voor het bewerken van foto’s op de computer. Het programma wordt gezien als gratis alternatief voor Adobe photoshop. Voordat je het programma kan gebruiken moet je deze eerst downloaden op je laptop of computer.

 1. Scribus

  Scribus is een gratis desktop publishing applicatie met veel mogelijkheden om een lay-out te verzorgen. Het programma is dus perfect voor drukklare publicaties. Hierbij kun je denken aan magazines, brochures of kranten. Scribus wordt ook wel vergeleken met Adobe indesign en Adobe pagemaker. Op de website kun je de handleiding bekijken waardoor je binnen no time aan de slag kunt met het programma.

Foto klaar? Klik dan hier om hem te laten printen.

 1. Gravit designer

Gravit designer is een gratis programma die je kunt gebruiken voor het maken van visitekaartjes, logo’s, infographics en andere grafische elementen. Het programma is erg geschikt voor grafisch ontwerpers en webontwerpers. 

Bekijk ook: 10 designtips voor beginners, Tips bij het maken van een logo