Welke kleuren passen mooi bij elkaar?

Kleuren combinaties kunnen soms moeilijk zijn. Want wat past nou echt mooi bij elkaar en wat echt niet? Dit is natuurlijk een kwestie van smaak, maar er zijn wel een aantal simpele regels waar je je aan kunt houden.

Bij het kijken naar een kleurencirkel zijn er verschillende combinaties mogelijk voor het kiezen van kleuren. Wanneer je deze combinaties aanhoudt, dan kan het bijna niet fout gaan!

Harmonieuze kleuren

Deze kleuren liggen naast elkaar in een kleurencirkel en passen dus ook allemaal bij elkaar. Ze zitten in dezelfde felheid van kleur en zijn dus allemaal even aanwezig en maken het een rustig geheel. In de kleurencirkel zie je dat verschillende groentinten allemaal bij elkaar passen en samen rustig ogen.

Contrasterende kleuren

Deze kleuren staan recht tegenover elkaar in de kleuren cirkel. In de kleurencirkel hierboven zie je bijvoorbeeld dat blauw en oranje contrasterende kleuren zijn. Ondanks dat deze kleuren recht tegenover elkaar staan, zijn ze erg goed te combineren en maken ze het een spannender geheel!

Ton-sur-ton

Deze kleuren vallen allemaal onder dezelfde basis, maar met een andere hoeveelheid wit. Wil je ├ęcht een geheel maken van jouw kleurenschema. Ga dan voor ton-sur-ton en hou alles in dezelfde kleur. Dit kan erg rustig ogen, maar soms ook iets saaier. Spelen met de helderheid in ton-sur-ton kleuren kan het een speelser geheel maken.

Warme en koude kleuren

Kleuren kunnen opgedeeld worden in warme of koude kleuren. Zo vallen tinten als rood, oranje en geel onder warme kleuren. En groen, blauw en paars onder koude kleuren. Wit, zwart en grijs zijn neutraal. Zoals te zien in de kleurencirkel zijn warme en koude kleuren contrasterend van elkaar. En dus goed met elkaar te combineren!