Wat is de beste manier om een essay te schrijven?

Wat is de beste manier om een essay te schrijven?

Een essay is een artikel over een wetenschappelijk, cultureel of filosofisch onderwerp, maar is minder formeel dan bijvoorbeeld een scriptie. Het doel van een essay is om lezers te overtuigen, informeren en inspireren. Maar hoe doe je dit en hoe schrijf je nou eigenlijk een essay? Je leest het hieronder.

 1.  Onderwerp kiezen
  Soms heb je al een onderwerp gekregen van je docent dus weet je al waar je over gaat schrijven. Als dit niet het geval is, is het bij het schrijven van een essay belangrijk om een onderwerp te kiezen waarover je een sterke mening hebt en goed begrijpt waar het over gaat. Als je een onderwerp kiest die je niet zoveel boeit, of waar je geen mening over hebt, zal het lastiger zijn om met goede argumenten te komen. Ook is het handig om je van tevoren goed te verdiepen in het onderwerp. Als je dit doet scheelt het je veel tijd tijdens het maken van het essay omdat je niet steeds dingen op hoeft te zoeken.

 1. Begin op papier
  Om een goede structuur te creëren is het handig om eerst een outline te maken van je essay. Een essay bestaat uit een inleiding, body en conclusie. Een outline kun je maken door per alinea, door middel van steekwoorden, kort op te schrijven wat je wilt zeggen. Vervolgens kun je gemakkelijk je essay uitwerken aan de hand van je schema.

 2. Pakkende inleiding
  De inleiding is het gedeelte waar de lezer geprikkeld wordt om verder te lezen of juist afhaakt. Zorg ervoor dat je eerste zin meteen pakkend is en de lezer nieuwsgierig maakt en stimuleert om verder te lezen. Ook leg je in je inleiding uit wat je in je essay gaat vertellen. Een tip is om je inleiding pas op het laatste te schrijven. Op deze manier heb je al alle informatie over het onderwerp en is het makkelijker om je argumenten te introduceren.

 1. Schrijfstijl
  Probeer origineel te zijn en te variëren met je woordkeus. Een essay is niet zo formeel als bijvoorbeeld een scriptie, maar nog steeds wel serieus. Ga dus niet voor een schrijfstijl met veel humor en denken dat je hiermee extra punten scoort. Houd je tekst professioneel maar niet onnodig moeilijk. Zo is de kans ook kleiner dat de lezer niet begrijpt wat hij/zij leest. 

 2. Slotzin
  Net als in de inleiding voeg je bij de conclusie weer een pakkende zin toe. Deze slotzin moet ervoor zorgen dat de lezers aangespoord worden om actie te ondernemen en nog meer overtuigd worden van jouw stelling.

 3. Bronnen
  Aan het einde van het essay plaats je altijd de bronnen die je gebruikt om informatie vandaan te halen. Onthoudt goed dat bronvermelding (bijna) altijd in APA gezet moeten worden. Weet je niet goed hoe dit moet? Op de website van Scribbr kun je gemakkelijk jouw bronnen in APA-stijl laten maken.

 

Heb jij je essay al geschreven? Klik hier om je essay te laten printen.