CMYK of RGB?

Waarom zijn kleuren minder fel op papier dan op een scherm

Iedereen heeft het wel eens gezien. De meest prachtige kleuren op een computer of televisiescherm, maar wanneer de afbeelding is geprint, lijken ze toch iets fletser. Erg jammer natuurlijk, maar hier is een goede reden voor!

CMYK en RGB kleuren

Printers werken met CMYK kleurenopbouw: Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Door deze kleuren te combineren, kunnen wij alle kleuren maken die jij aanlevert. Maar alle afbeeldingen die je op een scherm ziet, zijn in RGB kleuren. RGB staat voor Rood, Groen, Blauw. Deze kleuren worden nog helderder en feller naarmate er meer licht gebruikt wordt. Hoe lichter jouw scherm staat, hoe feller de kleur! Gebruik je geen licht, dan is er dus ook geen kleur.

Jouw computer en onze printers

Het verschil in kleur kan alleen al ontstaan door de afstellingen per computer. Standaard huiscomputers worden niet gekalibreerd waardoor er kleine kleurafwijkingen ontstaan. Deze kleine afwijkingen kunnen wel al voldoende zijn dat voor jou de kleur totaal anders is op een andere computer. Wij werken standaard met gekalibreerde computers en printers, om zo de meest realistische kleur te printen.

Het materiaal waarop wij printen, papier, stickers, borden, posters, etc. maakt geen gebruik van licht. Hierdoor zullen de kleuren er automatisch al anders en minder fel uit zien dan op jouw scherm. Daarnaast printen wij dus op met CMYK kleuren en niet met RGB. Dit betekent dat wanneer jouw bestand opgemaakt is in RGB, de kleuren omgezet moeten worden naar CMYK. En gezien dit niet dezelfde kleuren zijn, zullen ze dus kunnen veranderen.

Ons advies

Maak je bestand op in CMYK kleuren. Zo worden de kleuren het best geprint en wijken ze zo min mogelijk af. In vrijwel ieder ontwerp programma kan je de kleuren omzetten van RGB naar CMYK en ze ook op die manier opslaan.

Lever je het toch aan in RGB, dan zet ons programma het automatisch om naar CMYK. RGB is dus geen probleem voor ons om aan te nemen, wel kan het zijn dat de kleuren anders uitkomen dan verwacht. Twijfel je of de kleuren goed worden en heb je een grote oplage om te printen? Vraag dan bij onze klantenservice na voor de optie om een proefdruk te ontvangen. Zo weet je van te voren wat je ontvangt en kun je het eventueel nog aanpassen.