Waar moet ik op letten bij het printen van een poster?

Bij het bestellen van een poster sta je voor twee keuzes: het formaat en het papiersoort. De juiste beslissing maak je op basis van de kijkafstand tussen je publiek en de uiting en de locatie waar je poster ophangt: buiten, binnen of misschien wel achter glas. In dit blog lees je over de verschillende posterformaten en geschikte papiersoorten.

Welk posterformaat moet ik kiezen?

De poster is misschien wel het drukwerk product met het grootste verschil tussen het kleinste en het grootste formaat. Denk maar eens aan het verschil in afmeting tussen de poster dat boven het urinoir in de kroeg hangt en de enorme posters die je buiten ziet voor de promotie van festivals. De keuze voor het juiste posterformaat hangt af van waar de poster wordt gepresenteerd en van hoe ver de boodschap op jouw poster wordt bekeken.

Wanneer kies ik voor een kleine poster?

Zo staat die man bij het urinoir op slechts 40 centimeter afstand van jouw reclame, dan is een kleine poster op A4 formaat voldoende. Deze formaten bestel je meestal als het producttype ‘flyer’. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Uiteraard kun je een gedrukte flyer gebruiken als poster.

Medium formaat en toepassing grote posterformaten

Het A3-formaat is in de regel het kleinste posterformaat. Dit is 297 mm breed en 420 mm hoog, wat net zo groot is als 2 keer een liggend A4’tje boven elkaar. Dit wordt opgevolgd door het A2, A1 en A0 formaat. Deze posters worden meestal gebruikt voor indoor reclame-uitingen achter glas in etalages en showrooms. Dan zijn er nog 2 grote formaten: B1 en B0. Deze B-formaten worden veelal toegepast voor reclame-uitingen die op moeten vallen voor passanten: wandelaars, fietsers en automobilisten op lokale wegen. Het grootste posterformaat wordt vaak een ‘Abri’ genoemd. Dit type poster vind je in wachtruimtes zoals bushokjes en is standaard 1185 mm breed en 1750 mm hoog.

Wat voor papiersoort kies ik voor het laten printen van mijn poster?

Over het algemeen laat je een poster op wat dikker papier afdrukken. Dikker papier is steviger en dat wordt uitgedrukt in ‘grams’. Er zijn uitzonderingen. Laat je bijvoorbeeld een bouwtekening afdrukken op posterformaat? Dan kun je ook kiezen voor dun 80 grams papier. Dit is beschrijfbaar en makkelijk op te rollen of vouwen.

Hoeveel grams papier is nodig voor een poster?

Als het gaat om posterpapier, dan varieert dit ongeveer tussen 150 en 350 grams papier. Hang je jouw poster op met plakband? Denk er dan aan dat een te dikke poster te zwaar kan zijn voor het plakband. Zonde als jouw reclame na een dag al op half elf hangt.

TIP: Check onze posterhangers om jouw drukwerk professioneel te presenteren!

Een andere factor waar je rekening mee moet houden is plek waar je de poster ophangt: Wanneer je de poster voor een raam hangt, dan kan licht van buiten of binnen er voor zorgen dat de teksten op de poster slechter leesbaar worden. Een dikkere papiersoort voorkomt dit.

Papiersoorten voor posters

Is je poster voorzien van een mooie, grote foto? Dan is het soms mooi om voor glanzend of zelfs glossy papier te kiezen. Wordt je poster achter glas in een etalage opgehangen of in een lijst achter glas? Dan kan mat papier soms een betere keuze zijn, omdat het glas ook al voor een glanzend effect zorgt. Hangt je poster op een plek waar er veel (zon)licht schijnt? Ook dan is een matte afwerking de betere keuze. Ben je benieuwd naar de papiersoorten voordat je een bestelling plaatst? Dan kun je bij Printenbind.nl een papiermonsterboek met samples aanvragen. Je kunt dit gratis bij ons afhalen of tegen verzendkosten thuis laten bezorgen.