Waar moet ik op letten bij het printen van een poster?

Bij het bestellen van een poster sta je voor twee keuzes: het formaat en het papiersoort. De juiste beslissing maak je op basis van de kijkafstand tussen je publiek en de uiting en de locatie waar je poster ophangt: buiten, binnen of misschien wel achter glas. In dit blog lees je over de verschillende posterformaten en geschikte papiersoorten.

Welk posterformaat moet ik kiezen?

De poster is misschien wel het drukwerk product met het grootste verschil tussen het kleinste en het grootste formaat. Denk maar eens aan het verschil in afmeting tussen de poster dat boven het urinoir in de kroeg hangt en de enorme posters die je buiten ziet voor de promotie van festivals. De keuze voor het juiste posterformaat hangt af van waar de poster wordt gepresenteerd en van hoe ver de boodschap op jouw poster wordt bekeken.

Wanneer kies ik voor een kleine poster?

Zo staat die man bij het urinoir op slechts 40 centimeter afstand van jouw reclame, dan is een kleine poster op A4 formaat voldoende. Deze formaten bestel je meestal als het producttype ‘flyer’. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Uiteraard kun je een gedrukte flyer gebruiken als poster.

Medium formaat en toepassing grote posterformaten

Het A3-formaat is in de regel het kleinste posterformaat. Dit is 297 mm breed en 420 mm hoog, wat net zo groot is als 2 keer een liggend A4’tje boven elkaar. Dit wordt opgevolgd door het A2, A1 en A0 formaat. Deze posters worden meestal gebruikt voor indoor reclame-uitingen achter glas in etalages en showrooms. Dan zijn er nog 2 grote formaten: B1 en B0. Deze B-formaten worden veelal toegepast voor reclame-uitingen die op moeten vallen voor passanten: wandelaars, fietsers en automobilisten op lokale wegen. Het grootste posterformaat wordt vaak een ‘Abri’ genoemd. Dit type poster vind je in wachtruimtes zoals bushokjes en is standaard 1185 mm breed en 1750 mm hoog.

Wat voor papiersoort kies ik voor het laten printen van mijn poster?

Over het algemeen laat je een poster op wat dikker papier afdrukken. Dikker papier is steviger en dat wordt uitgedrukt in ‘grams’. Er zijn uitzonderingen. Laat je bijvoorbeeld een bouwtekening afdrukken op posterformaat? Dan kun je ook kiezen voor dun 80 grams papier. Dit is beschrijfbaar en makkelijk op te rollen of vouwen.

Hoeveel grams papier is nodig voor een poster?

Als het gaat om posterpapier, dan varieert dit ongeveer tussen 150 en 350 grams papier. Hang je jouw poster op met plakband? Denk er dan aan dat een te dikke poster te zwaar kan zijn voor het plakband. Zonde als jouw reclame na een dag al op half elf hangt.

TIP: Check onze posterhangers om jouw drukwerk professioneel te presenteren!

Een andere factor waar je rekening mee moet houden is plek waar je de poster ophangt: Wanneer je de poster voor een raam hangt, dan kan licht van buiten of binnen er voor zorgen dat de teksten op de poster slechter leesbaar worden. Een dikkere papiersoort voorkomt dit.

Papiersoorten voor posters

Is je poster voorzien van een mooie, grote foto? Dan is het soms mooi om voor glanzend of zelfs glossy papier te kiezen. Wordt je poster achter glas in een etalage opgehangen of in een lijst achter glas? Dan kan mat papier soms een betere keuze zijn, omdat het glas ook al voor een glanzend effect zorgt. Hangt je poster op een plek waar er veel (zon)licht schijnt? Ook dan is een matte afwerking de betere keuze. Ben je benieuwd naar de papiersoorten voordat je een bestelling plaatst? Dan kun je bij Printenbind.nl een papiermonsterboek met samples aanvragen. Je kunt dit gratis bij ons afhalen of tegen verzendkosten thuis laten bezorgen.

Alle posterformaten bij Printenbind.nl

 • Prijswijzigingen en nieuwe verzendmethode

  Gepubliceerd op 28 September 2021

  De prijzen van papier en verpakkingsmateriaal lopen snel op. De grote vraag naar karton als gevolg van de sterk gegroeide bezorgeconomie in ‘coronajaar 2020’ heeft de markt sterk beïnvloed. Maar ook andere grondstoffen zijn in prijs gestegen. Printenbind voert daarom diverse marktconforme prijswijzigingen door.

 • Printenbind erkend stagebedrijf hoger onderwijs

  Gepubliceerd op 20 September 2021

  Met ingang van deze maand mag Printenbind zich officieel, erkend stagebedrijf voor het hoger onderwijs noemen. Hiervoor heeft er een audit plaatsgevonden door Stichting ELBHO. Printenbind biedt iedere stageperiode diverse projecten aan waar studenten mee aan de slag kunnen. De stages zijn hoofdzakelijk onder het marketing-communicatie vakgebied te scharen.

 • Nieuwe vacatures bij Printenbind.nl

  Gepubliceerd op 17 June 2021

  Het productieteam van Printenbind wordt gedreven door een team van gemotiveerde scholieren en studenten. Dat maakt de sfeer op de werkvloer informeel, maar vooral gezellig! Maar het jonge karakter van het bedrijf zorgt ook voor succes. Jong is snel, enthousiast en leergierig. En voor de klant houden we het simpel en toegankelijk. Het resultaat is een klanttevredenheid van een 9,6/10.

Bekijk meer nieuwsberichten

 • Eindelijk echte mensen, geen chatbots. Supersnelle service!

  2 dagen geleden door Jozias

  Mijn bestelling bij Printenbind was in eerste instantie niet helemaal compleet. Ik had van 1 exemplaar te weinig ontvangen. Via de chat had ik binnen 1 minuut met een medewerker contact die meteen voor mij aan de slag ging. De volgende werkdag had ik...

 • Ik ben heel tevreden over Printenbind.

  2 dagen geleden door Louise

  Ik ben heel tevreden over Printenbind. Wat ze afleveren ziet er heel nettjes en verzorgd uit. Ook als je de draad op de website ff kwijt bent of het werkt ff niet zoals je zou willen... ze staan meteen klaar om je verder te helpen.

 • Goed product

  2 dagen geleden door Marion

  Goed product

Bekijk meer klantenbeoordelingen