Hoe groot is een A3?

Het A3 formaat kent vele toepassingen. Het A3 papier is 29,7 centimeter breed en 42 centimeter hoog. Dit formaat leent zich goed voor de kleine poster, maar ook voor het printen van menukaarten, presentaties, bedenk het maar. Dit is voornamelijk uit te leggen doordat het gevouwen formaat precies zo groot als een A4 is. Daarmee is de A3 gemakkelijk tussen reguliere documenten te verwerken.

A3 formaat in millimeters, centimeters en inches

Hieronder tref je een overzicht van het A3 formaat in 3 verschillende meeteenheden.

Papierformaat millimeter centimeter inches
A3 papier 297 x 420 mm 29,7 x 42,0 cm 11,7 x 16,5 inch

A3 formaat in pixels

Hieronder tref je een overzicht van het A3 formaat in pixels bij 3 verschillende resoluties. De resolutie wordt hier uitgedrukt in ppi: pixels per inch.

Resolutie 300 ppi 100 ppi 72 ppi
A3 papier 4961 x 3508 pixels 1654 x 1169 pixels 1191 x 842 pixels

A3 ten opzichte van andere formaten

Het A3 papier is een redelijk bekend formaat. In het bedrijfsleven en communicatie wordt dit veelvuldig gebruikt wanneer het kleinere A4 formaat te weinig ruimte biedt. Elk formaat uit de A papierserie kent een lengte-breedteverhouding van √2:1. Twee A3’tjes zijn dus net zo groot als een A2. Vouw je een A3’tje dubbel, dan is deze gelijk aan een A4. Makkelijk om te weten wanneer je papierformaten met elkaar wilt vergelijken.

TOEPASSINGEN VAN HET A3-FORMAAT

De A3 is een veelvuldig geprint papierformaat en is breed toepasbaar. Uiteraard als de bekende poster. Andere populaire producten waarbij een A3 vel uitkomst biedt zijn bijvoorbeeld grote brochures en boeken voor bijvoorbeeld het presenteren van portfolios. Je kunt ook prints bestellen op losse A3 vellen, handig wanneer je een schema moet presenteren.

a3-papierformaat-tov-andere-formaten

Papiersoorten voor A3 formaat

Een A3 vel voor het presenteren van een schema bestel je meestal in een standaard of licht stevig papierformaat welke ook goed beschrijfbaar is. Je kunt kiezen uit 80, 90, 100 of een steviger 160 grams papier. Een portfolio of andere presentatie op A3 met mooie foto’s komt beter uit op glanzend 170 grams papier of misschien wel een van de bijzondere papiersoorten in gebroken, warm of juist extra glossy wit. Je kunt het A3 papier tot 350 grams zwaar bestellen.

PAPIERGEWICHTEN VOOR HET A3 FORMAAT

Het papiergewicht wordt uitgedrukt in gram per m2. Men spreekt dan vaak over zoveel grams A3 papier. Hoe meer grams hoe dikker én zwaarder het papier is. Wanneer je het hebt over een 100 grams A3'tje, dan wordt daarmee aangeduid dat 1 m2, ofwel het A0 formaat, 100 gram weegt. Je weet nu dat een A3 1/16 is van een A0 en kunt dus het gewicht uitrekenen. Voor het gemak hebben wij hieronder een tabel voor je opgesteld met het gewicht van een A3 bij een bepaalde papiersoort.

Papiersoort Gewicht van het A3'tje
80 grams standaard 10,00 gram
90 grams roman biotop 11,25 gram
100 grams stevig 12,50 gram
160 grams extra stevig 20,00 gram
170 grams glanzend 21,25 gram
190 grams satijn 23,75 gram
250 grams zeer stevig 31,25 gram
300 grams natuurkarton 37,50 gram
350 grams kaart 43,75 gram

De papiersoorten en daarbij horende gewichten kunnen per product (flyer, poster, magazine et cetera) variëren. Daarnaast zijn er ook nog enkele speciale papiersoorten.

Het perfecte papier voor jouw A3 print?

Overzicht van alle A-formaten

printenbind-papierformaten-a-formaten-overzicht

Ontwerp gereed? Print direct jouw A3

 • Nieuwe vacatures bij Printenbind.nl

  Gepubliceerd op 17 June 2021

  Het productieteam van Printenbind wordt gedreven door een team van gemotiveerde scholieren en studenten. Dat maakt de sfeer op de werkvloer informeel, maar vooral gezellig! Maar het jonge karakter van het bedrijf zorgt ook voor succes. Jong is snel, enthousiast en leergierig. En voor de klant houden we het simpel en toegankelijk. Het resultaat is een klanttevredenheid van een 9,6/10.

 • Nieuw! Plaatmateriaal stalen

  Gepubliceerd op 11 June 2021

  Naast onze papiermonsterboekjes en envelop samples kun je nu ook plaatmateriaal stalen bestellen! Dit voorbeeld bevat al onze plaatmateriaal soorten in verschillende diktes. Zo kun je gemakkelijk vergelijken en de juiste plaatmateriaal soort kiezen voor jouw product!

 • Gratis EK Speelschema op A3 Poster

  Gepubliceerd op 26 May 2021

  Op 11 juni wordt het EK2020 officieel geopend in Rome met de eerste wedstrijd. Turkije speelt op vrijdagavond 21.00 uur tegen Italië. Voorafgaand vindt de openingsceremonie plaats. Vóór de eerste wedstrijd wil jij natuurlijk een speelschema op de koelkast, in de gang of boven je bed hebben hangen om de uitslagen bij te houden. Goed nieuws! In elke bestelling die vanaf maandag 31 mei tot en met zondag 6 juni wordt verzonden, tref je het EK Speelschema aan! Leuk voor jezelf, je buurmeisje, neefje, collega, op de koelkast of het prikbord.

Bekijk meer nieuwsberichten

 • Grote inzet van P&B team

  10 dagen geleden door Cobi

  Het printen van mijn flyers ging over wat hobbels. Maar het team van Print en Bind deed er alles aan om de bestelling toch goed af te leveren. Dank jullie wel. Ik ga zeker meer bestellen bij Print en Bind!

 • Enthousiast!

  10 dagen geleden door Esmy Smit

  Mega positief erover. Besteld bij Student-print.nl Ik heb mijn scriptie laten inbinden en de kwaliteit is echt mega goed. Je wordt ook super goed geholpen door de klantenservice als je wat vragen hebt of twijfelt wat het beste is. Nu onderweg naar mi...

 • Ik ben fan van Printenbind.

  10 dagen geleden door Milou van Rooij - de Vries

  Ik ben fan van Printenbind. Ze leveren met spoed, gewoon of budget, tot nu toe altijd binnen de termijn. Kwaliteit is goed. Het leren wordt zo een stuk leuker.

Bekijk meer klantenbeoordelingen