Contourlijn toevoegen aan bestand

Wil je een sticker, kaart of een bord in een specifieke vorm laten uitsnijden? Dat kan! Belangrijk is dat je jouw bestand aanlevert met contoursnijlijnen. Hoe je contourlijnen toevoegt met Adobe Illustrator of InDesign, lees je op deze pagina.

Hieronder een kort stappenplan hoe je in Adobe Illustrator of InDesign een contour snijlijn aanmaakt, waardoor jouw stickers, kaarten of borden kunnen worden uitgesneden in iedere gewenste vorm!

Lees het stappenplan hieronder

Of bekijk de video

1. Open het bestand dat je wilt laten uitsnijden op de contourlijnen.

2. Maak een tweede laag aan in het lagen venster en noem deze Thru-cut

We gaan eerst in de tweede laag werken die je net hebt aangemaakt, we zetten daarom de eerste laag waar het ontwerp instaat op slot. Dit voorkomt dat je in de verkeerde laag werkt.

3. Trek met de pentool een lijn om het ontwerp wat je wilt uitsnijden.

Omdat we in dit geval met een afbeelding werken waar je de vorm niet kunt kopieëren, moeten we zelf de vorm tekeken met de pentool. Dit doen we in de tweede laag genaamd Thru-cut.

Nadat je de vorm hebt getekent, ziet het er als volgt uit: er staat een blauwe lijn om het ontwerp heen.

4. Maak een kleurstaal aan met de naam Thru-cut

Nu we de lijn neer hebben gezet waar we willen dat het ontwerp wordt uitgesneden, moeten we zorgen dat deze lijn als steunkleur word opgeslagen. Hierdoor kan de computer lezen waar er gesneden moet worden.

5. Ga naar laag 1 en geef het bestand een achtergrond kleur om witranden bij het snijden te voorkomen

Nu is de contourlijn klaar. maar moeten we nog wel een paar dingen doen. Om witranden te voorkomen tijdens het snijden, is het handig om de achtergrond van je document de gewenste kleur te geven. Ik neem nu zwart omdat dat de achtergrond kleur is van mijn ontwerp. Seleceteer hiervoor weer laag 1 waar je ontwerp instaat en zet de laag Thru-cut op slot. Hier gaan we niet meer in werken.

6. Ten slotte sla je het bestand op als PDF/X-1a:2001

Sla het bestand op als PDF/X-1a:2001. Dit zorgt ervoor dat de functie van de steunkleur mee exporteert en wij die kunnen lezen bij het produceren van jouw bestellen.