Positie teksten en afbeeldingen ten opzichte van documentrand

Een tekst marge is de ruimte die zich tussen de tekst, of andere belangrijke inhoud van een bestand, en de papierrand bevindt. Deze marges zorgen ervoor dat het ontwerp van je drukwerk niet wegvalt of wordt afgesneden.

Bij belangrijke informatie, als een tekst of afbeelding, moet er een afstand worden aangehouden van minstens 5 millimeter. Let op! Dit geldt zowel voor niet-randloze als voor randloze bestanden. Als het gaat om een gekleurde achtergrond, patroon of andere inhoud die niet volledig zichtbaar hoeft te zijn, is het marge niet van belang.

Voor het binnenwerk van een boek moet er rekening worden gehouden met een marge van tenminste 15 millimeter. Omdat bij het printen van een ingebonden boekwerk een deel van de pagina wegvalt in de bindrug. Dit geldt dus alleen voor de binnenkant van de pagina's van je document. Bovendien kan een gelijmd boek (garenloos inbinden) niet helemaal plat liggen. Dus zelfs als je je ontwerp precies in het midden van de pagina plaatst, kan het na het afwerken van het boek lijken of het ontwerp niet gecentreerd is. Ook dit is te zien in de preview op de bestelpagina.

Om de marges van een document in Microsoft Word te controleren of aan te passen, hebben we een handige tip gemaakt.