Horeca-ondernemer of Winkelier? Drukwerk nodig voor de heropening van je zaak? Klik hier voor 40% KORTING

Hoe groot is een A4?

Het A4 formaat is het meest gebruikte papierformaat. Het A4 papier is 21 centimer breed en 29,7 centimer hoog. Dit is het formaat waarop je in de meeste gevallen je document in Microsoft Word of Google Docs opent en ook het papierformaat dat je thuis meestal in je printer stopt. Let op: afhankelijk van de instellingen op je computer, kun je in sommige gevallen ook in het US Letter formaat werken.

A4 formaat in millimeters, centimers en inches

Hieronder tref je een overzicht van het A4 formaat in 3 verschillende meeteenheden.

Papierformaat millimeter centimer inches
A4 papier 210 x 297 mm 21 x 29,7 cm 8,3 x 11,7 inch

A4 formaat in pixels

Hieronder tref je een overzicht van het A4 formaat in pixels bij 3 verschillende resoluties. De resolutie wordt hier uitgedrukt in ppi: pixels per inch.

Resolutie 300 ppi 100 ppi 72 ppi
A4 papier 3508 x 2480 pixels 1169 x 827 pixels 842 x 595 pixels

A4 ten opzichte van andere formaten

Het A4 papier is het bekendste A-formaat. Alle papierformaten binnen de A-serie hebben de lengte-breedteverhouding √2:1. Elk A-formaat is daarbij de helft kleiner dan het grotere formaat. Een A4 is dus twee keer zo klein als een A3, ofwel: vouw een A3 dubbel voor het A4-formaat. Zo zijn twee A5'jes weer net zo groot als één A4'tje. Handig om te weten!

TOEPASSINGEN VAN HET A4-FORMAAT

Het bekende A4'tje wordt in vele producten toegepast. De populairste producten waarbij A4 papier wordt gebruikt bij Printenbind.nl zijn:

 • Flyers & affiches
 • Kleine posters
 • Brochures
 • Magazines
 • Boeken
 • Readers
 • Scripties
a4-papierformaat-tov-andere-formaten

Papiersoorten voor A4 formaat

Het A4'tje wordt veel gebruikt voor het printen van tekstdocumenten. Dit kunnen boekjes zijn zoals een reader, syllabus of misschien wel een verkooprapport, verslag of zelfs een scriptie. Hiervoor is het niet altijd nodig een luxe of stevige papiersoort te gebruiken. Voor dergelijk drukwerk zien we bij Printenbind.nl dus veelal dat de klant kiest voor 80, 90 of 100-grams papier.

ECOLOGISCHE EN LUXE A4 FORMAAT PAPIERSOORTEN

Ons 80-grams papier is de meest duurzame keuze. Wij maken gebruik van Paperwise papier dat wordt gemaak van landbouwafval. Ons 90-grams "Roman" papier is een warme, witte papiersoort. Dit leest erg prettig en is heel goed beschrijfbaar. Het 160-grams papier is goed geschikt voor de A4-geprinte documenten die een wat luxere uitstraling nodig hebben. Ook kleuren komen op dit papier beter tot z'n recht. Het 160-grams A4 papier is dus ook goed geschikt voor prints die langer mee moeten gaan zoals een boek. Uiteraard kan er ook op zwaardere papiersoorten op A4 formaat worden geprint in het geval van een flyer, poster, certificaat of brochure bijvoorbeeld.

PAPIERGEWICHTEN VOOR HET A4 FORMAAT

Het papiergewicht wordt uitgedrukt in gram per m2. Men spreekt dan vaak over zoveel grams A4 papier. Hoe meer grams hoe dikker én zwaarder het papier is. Wanneer je het hebt over een 120 grams A4'tje, dan wordt daarmee aangeduid dat 1 m2, ofwel het A0 formaat, 120 gram weegt. Je weet nu dat een A4 1/16 is van een A0 en kunt dus het gewicht uitrekenen. Voor het gemak hebben wij hieronder een tabel voor je opgesteld met het gewicht van een A4 bij een bepaalde papiersoort.

Papiersoort Gewicht van het A4'tje
80 grams standaard 5,00 gram
90 grams roman biotop 5,63 gram
100 grams stevig 6,25 gram
160 grams extra stevig 10,00 gram
170 grams glanzend 10,63 gram
190 grams satijn 11,88 gram
250 grams zeer stevig 15,63 gram
300 grams natuurkarton 18,75 gram
350 grams kaart 21,88 gram

De papiersoorten en daarbij horende gewichten kunnen per product (flyer, poster, magazine et cetera) variëren. Daarnaast zijn er ook nog enkele speciale papiersoorten.

Het perfecte papier voor jouw A4 print?

Overzicht van alle A-formaten

printenbind-papierformaten-a-formaten-overzicht

Ontwerp gereed? Print direct jouw A4

 • De verbouwing is gestart

  Gepubliceerd op 06 May 2021

  Je kent het wel: werk aan de weg. Je rijdt altijd dezelfde route, maar elke dag net weer even anders. Op maandag wordt je omgeleid via de vluchtstrook, op dinsdag via de andere weghelft en aan einde van de week via de ventweg. 3 maanden later liggen er 3 nieuwe rijstroken zonder dat je hebt moeten omrijden. Dit is wat er in de productie bij Printenbind.nl ook te gebeuren staat.

 • Vind het gouden ei

  Gepubliceerd op 31 March 2021

  De inpakkers van Printenbind.nl gaan gouden eieren verstoppen! In elke bestelling die tussen van 2 tot en met 5 april (Tweede Paasdag) wordt verzonden, kun je met een beetje geluk een gouden paasei vinden. Zo’n gouden ei is een cadeaubon van €15,- waard.

 • Win €250,- aan drukwerk

  Gepubliceerd op 08 March 2021

  Nu de winkels open mogen op afspraak en het hopelijk niet lang meer duurt dat de horeca haar terrassen mag openen, vond Printenbind.nl het tijd voor een winactie die deze bedrijven ten goede komt. Horecaondernemers en winkeliers hebben het zwaar en wij willen hen een hart onder de riem steken.

Bekijk meer nieuwsberichten

Bekijk meer klantenbeoordelingen