Welke milieukeurmerken zijn er voor papier?

Er zijn meerdere keurmerken die aangeven dat papier geproduceerd wordt op een duurzame, minder milieubelastende manier.

FSC-keurmerk

Het FSC (Forest Stewardship Council) keurmerk verzekert dat de grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen.

PEFC-keurmerk

PEFC staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification. Om dit keurmerk te krijgen moeten de papierproducten afkomstig zijn uit een bos dat duurzaam beheerd wordt.

ECF-keurmerk

Om papier zijn witte kleur te geven wordt het vaak gebleekt. Wanneer dit gedaan wordt met chloor is dat zeer milieubelastend. Wanneer papier is gecertificeerd met het ECF (Elementary Chlorine Free)-keurmerk dan is het papier gebleekt met een verbinding van chloor en zuurstof, wat een stuk minder belastend is voor het milieu.

EU-Ecolabel

Het EU Ecolabel is een Europees label dat aangeeft of een product op een milieubewuste manier is geproduceerd. Om dit label te krijgen moet de productie van papier aan bepaalde criteria voldoen die ervoor zorgen dat de productie leidt tot een lagere milieubelasting. Zo mag er bijvoorbeeld geen chloorgas als bleekmiddel worden gebruikt en zijn er criteria voor emissies en energiegebruik.