Wat is bleed?

Bleed is het Engelse woord voor afloop. Dit is een extra rand rondom een document waarop het ontwerp doorloopt, waardoor het drukwerk na het afdrukken netjes schoon gesneden kan worden. Dit is dus alleen van toepassing op documenten die randloos geprint moeten worden.

Voorbeeld van een document met bleed

Bij dit document is de ruimte tussen de zwarte en rode lijn de bleed. Wanneer bij het snijden er een kleine afwijking is zorgt dit er dus voor dat er geen witte randen ontstaan, maar de print gewoon doorloopt.

Randloos printen zonder bleed

Ook zonder bleed kan een document randloos geprint worden. In dit geval wordt de afdruk iets vergroot om de extra ruimte voor het wegsnijden van de randen te bieden. Wanneer het van belang is dat de formaten op het printwerk hun exacte formaat behouden is het aanleveren van bleed dus wel noodzakelijk voor aflopend drukwerk.

Bleed toevoegen aan je document

Bleed toevoegen aan je document kan met Adobe Illustrator of Adobe InDesign. Hoe je bleed toevoegt aan jouw document in Illustrator vind je hier. Als je bleed wilt toevoegen in InDesign kun je hier vinden hoe dat moet.