Waarom is een marge belangrijk

Waarom is een marge aanhouden belangrijk?

We begrijpen dat je jouw bestand zo mooi mogelijk geprint wilt hebben. Je hebt hard gewerkt aan de tekst, afbeeldingen, en kleuren. Maar hierbij moet je goed op de marge letten! In het kort zullen we je uitleggen waarom dit zo belangrijk is.

De Marge

De marge van een bestand is belangrijk om het zo mooi mogelijk te printen. De marge is bij ieder product net even anders. Zo raden we een marge aan van 3 mm bij visitekaartjes, 1 a 2 mm bij stickers, en 5 mm bij losbladig en boeken, maar wel 15 mm aan de binnenzijde bij garenloos boeken! Maar waarom is deze marge nou zo belangrijk?

Snijmarge

Wij hebben altijd een kleine snijmarge nodig om witranden op je bestand te voorkomen. Wij kunnen de witranden op 2 manieren voorkomen:

  • het bestand is aangeleverd met snijlijnen en een afloopgebied. Dan kunnen wij deze lijnen volgen om te snijden

  • wij vergroten het bestand met 1%. Dit is in het ontwerp niet te zien, maar hierdoor hebben wij ruimte om het bestand bij te snijden en witranden te voorkomen

Bij het vergroten van het bestand, komt de informatie dus altijd al iets dichter bij de rand te staan. Wanneer dit al erg krap is, is er dus een kans dat hier een klein deel vanaf gesneden zal worden. Dit is een van de redenen waarom wij een marge aanhouden om dit te voorkomen.

De Machines en het Papier

Wat belangrijk is om te weten dat papier en machines altijd net een klein beetje kunnen afwijken. Deze afwijking is heel minimaal, maar net te klein voor ons om te corrigeren. Stel je voor:

Je wilt bij ons een flyer uitprinten. De gekozen papiersoort heeft een afwijking van 0,5 mm. Door deze halve millimeter afwijking, ontstaat er ook een lichte afwijking in onze printer. Dit is nogmaals een afwijking van 0,5 mm. En de snijmachine die wij gebruiken heeft ook een zeer lichte afwijking die wij helaas niet kunnen corrigeren. Op het blote oog is een halve millimeter afwijking eigenlijk niet zichtbaar. Maar bij elkaar is er een afwijking van 1,5 mm ontstaan. Om jouw flyer zo mooi mogelijk te kunnen snijden vragen wij om een marge van 5 mm. Zo kunnen wij het product perfect afwerken zonder dat jij een afwijking ziet!

De 5 mm marge die wij vragen bij losbladig werk vragen wij dus om eventuele afwijkingen te kunnen corrigeren zonder dat er belangrijke informatie verloren gaat. Ook staat het het mooist als teksten niet helemaal tot aan de rand lopen en dat afbeeldingen in zijn geheel op de pagina blijven staan. De marge die wij vragen zorgt dus voor het mooiste product!

Een Kader

Een kader is een goed voorbeeld wat vaak niet binnen onze marges valt of net aan. Smalle kaders raden wij af omdat er met een kleine afwijking al kans is op een groot verschil in jouw kaders. Zoals hierboven besproken kunnen wij minimale afwijkingen niet altijd corrigeren, en dit zal een grote invloed hebben op jouw kader.

Hou bij kaders zeker de minimale marge aan, en neem dit vaak nog wat ruimer. We raden niet aan om kaders kleiner dan 5 mm aan te leveren.

Garenloos boeken

Bij garenloos boeken vragen wij om een grotere marge aan de binnenzijde van de boeken. Dit komt omdat garenloos boeken nooit helemaal plat op de tafel kunnen liggen, maar in het midden altijd bij elkaar zullen blijven staan. Wij vragen hierom een marge van 15 mm. Zo zullen teksten of afbeeldingen niet in het midden wegvallen. Wil je dat jouw boek wel plat op tafel kan liggen? Kies dan voor een wire-o ingebonden boek.