Tips voor een goed portfolio

Tips voor een goed portfolio

Een portfolio is een belangrijk onderdeel van je studie en dus wil je je portfolio zo goed mogelijk maken. Maar wat staat er nou in een goed portfolio en hoe maak je er een?  Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo maak je snel en gemakkelijk een professioneel portfolio en laat je je van je beste kant zien.  

Wat staat er in een portfolio?

-       Cv: Persoonlijke gegevens en werk/school gerelateerde informatie.

-       De reflectie op je eigen competentie

-       Een dossier met bewijzen die gerelateerd zijn aan de competenties.

-       Een persoonlijk ontwikkelplan

1.    Bedenk een originele vormgeving

Je moet je maar even bedenken hoeveel leerlingen er op jouw opleiding zitten. Zij moeten dus ook allemaal een portfolio inleveren. Het is dus belangrijk dat jouw portfolio niet wegvalt tussen de andere. Bedenk een originele vormgeving voor je portfolio, die de aandacht trekt en de docenten niet snel zullen vergeten.

 

2.    Motiveer jouw visie

Bij een goed portfolio is het belangrijk dat je zelfkennis hebt en je je weet te onderscheiden van anderen. Vertel dan ook wie je bent en wat jou anders maakt dan anderen. Vertel daarnaast ook wat je visie is op wat je nu doet en op wat je in de toekomst wilt doen.

 

3.    Maak een selectie van je vaardigheden

Je hebt waarschijnlijk veel vaardigheden waar je je in ontwikkeld hebt en je dus ook graag iets over wilt vertellen. Wel is het belangrijk om een selectie te maken van je beste vaardigheden. Het is beter om een paar sterke vaardigheden te hebben, dan meerdere die minder goed zijn.

 

4.    Zorg voor overzicht

Zorg dat je portfolio overzichtelijk en helder is. Zo kan de lezer meteen vinden wat hij/zij zoekt. Het lijkt vanzelfsprekend, maar begin als eerste met het toevoegen van een inhoudsopgave. Zo geef je meteen een indruk over alle onderwerpen.

 

5.    Beschrijf je persoonlijke leerdoelen

Beschrijf niet alleen de vaardigheden waar je al goed in bent, maar ook de dingen waarin je jezelf wilt ontwikkelen. Het is belangrijk om leerdoelen zo concreet mogelijk op te stellen zodat je uiteindelijk goed kan beoordelen of je je leerdoel hebt behaald.

 

6.    Laat het proces zien

Laat zien hoe je iets hebt gemaakt. Hierbij moet je denken aan het laten zien van de brainstormsessie door middel van het toevoegen van notities en schetsen. Zo zien de lezers hoe je tot iets bent gekomen en dat het ook daadwerkelijk door jou is gemaakt.

 

7.    Laat je portfolio controleren op taalgebruik/spelling

Is taal nou niet je sterkte vak? Laat je portfolio dan aan het einde door iemand controleren op spelling. Niks staat zo onprofessioneel als het lezen van foute zinnen en veel spellingsfouten. Ook als je wel goed bent in taal is het handig om je teksten na te laten lezen door iemand. Zelf kan je snel ergens overheen lezen en iemand anders kijkt er met een andere blik naar dan jij.

Portfolio klaar? Laat je portfolio goedkoop printen.