Aanlevervoorwaarden voor beginner

Waarom PDF? Documenten aanleveren als PDF heeft vele voordelen. De opmaak blijft hetzelfde waardoor de kwaliteit behouden blijft en objecten bijvoorbeeld niet verspringen. Daarnaast kan het bestand niet aangepast worden en blijven o.a. lettertypes behouden. Zo kom je bij de ontvangst van je bestelling nooit voor verrassingen te staan. 

Hoe zet ik mijn bestand om naar PDF?
Bestanden zijn eenvoudig en op verschillende manier om te zetten naar PDF:

  • Microsoft Office (o.a. Word)Ga naar 'opslaan als', selecteer PDF als bestandstype en klik op 'opslaan'. Om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van het printwerk zo goed als mogelijk is, dien je bij het omzetten de juiste kwaliteitsinstellingen te selecteren, deze kun je hier vinden. 

  • Pages: ga naar 'archief' > 'exporteren naar' > 'PDF'. Daarna kies je voor kwaliteit 'best'

  • OpenOffice: ga naar 'bestand' > 'exporteren als PDF'. Selecteer de 'verliesvrije compressie' (voor afbeeldingen), 'bladwijzer exporteren' mag aan blijven en 'standaard lettertypen inbedden'. Klik vervolgens op 'exporteren'.

  • Online converteren: via deze link kun je het bestand online omzetten naar PDF. Het converteren kan even duren. Controleer hierna ook goed op layout fouten welke mogelijk kunnen optreden na het omzetten.

  • PDF printer: installeer hier de PDF printer, open je bestand om vervolgens te kiezen voor printen. Kies hier voor doPDF en sla het PDF bestand op in de map die jij wilt (dit zorgt vaak voor de beste kwaliteit PDF bestand).

  • Printenbind.nl: Het is ook mogelijk om uw bestand via onze website te uploaden, dan wordt je bestand automatisch omgezet. Wij raden aan om vanuit je eigen programma het document om te zetten omdat dit de minste kans geeft op layout fouten.

Lettertypes embedden
Om er zeker van te zijn dat er niets verandert in je document, dien je de gebruikte lettertypes in te bedden. Dit doe je door naar de Office-knop te gaan. Selecteer vervolgens 'opties voor Word'. Ga dan naar de tab 'opslaan' en vink onder 'kwaliteit behouden bij het delen van dit document' 'lettertypen in bestand insluiten' aan en klik op OK. Een meer uitgebreide uitleg vind je hier 

De formaten die Printenbind.nl levert, reiken van 55x85mm (visitekaart) tot B0. De afmetingen van de standaardformaten vind je hier. Naast de standaardformaten levert Printenbind.nl ook maatwerk. In de bestelmodule kun je aangeven welke afmetingen je bestand moet krijgen. Lever de bestanden dan ook op deze afmetingen aan.                   

Hoe stel je het juiste formaat in?                                                                                                            

  • Microsoft Office programma's: kan via de knop 'pagina-instellingen'. Wanneer je hier op klikt, komen de volgende opties in beeld: 'marges', 'afdrukstand', 'formaat' en 'kolommen'. Kies voor de optie 'formaat' en vervolgens verschijnt er een venster waar je het gewenste formaat kunt kiezen. Heb je een afwijkend formaat? Geen probleem! Als je voor de laatste optie in het venster kiest, kun je zelf het formaat bepalen. Het maken van afwijkende formaten is stap voor stap uitgelegd in onze handige tips.

  • Pages: Klik rechtsbovenaan in de navigatiebalk op 'document'. Er verschijnt dan een venster met de opties 'printer en papierformaat' en 'paginarichting'. Kies onder het kopje 'printer en papierformaat' voor de tweede balk. Hier kun je het gewenste papierformaat instellen. Onder het kopje 'paginarichting' kun je eventueel nog kiezen of je de pagina liggend of staand wenst te hebben.

  • ​​​Adobe Photoshop / Indesign: ga naar 'afbeelding' of 'bewerken'. Kies vervolgens voor de optie 'transformatie' en tot slot voor 'schalen'. Hier kun je het gewenste formaat selecteren.

  • Adobe Indesign: Dan kies je voordat je begint met opmaken welke afmetingen je wilt hebben door linksbovenaan te klikken op 'document'. Kies vervolgens voor 'nieuw' en dan voor 'document'. Onder het kopje 'documentinstelling' kun je voor een standaardformaat kiezen of zelf een afwijkend formaat invoeren.

Niet het juiste formaat?
Bestanden die niet op het bestelde formaat zijn aangeleverd worden door ons geschaald naar het juiste formaat. Let vooral op met het Amerikaanse 'Letter' formaat, dit is namelijk breder en korter dan A4. Wanneer de verhoudingen niet gelijk zijn witte randen zichtbaar. Check de preview op het bestelformulier om te zien hoe je bestand er uiteindelijk uit komt te zien.

Om te voorkomen dat een afbeelding of tekst van de pagina 'af valt' dien je rekening houden met een afstand (tekstmarge) van minstens 5 millimeter. Dit geldt voor zowel tekst als afbeeldingen. Let op! Dit geldt zowel voor niet-randloze als voor randloze bestanden.

Bekijk hier de uitleg

In het geval van een paginavullend ontwerp kies je voor randloos printen, in dat geval wordt het document op een groter vel papier geprint en wordt het document achteraf bijgesneden tot het gewenste formaat. Na het uploaden van je document verschijnt er een preview en geeft een realistisch beeld hoe het resultaat eruit komt te zien.

Om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van het printwerk zo goed als mogelijk is, is het van belang dat het aangeleverde bestand een resolutie heeft van 300 DPI (dots per inch). Soms is er geen afbeelding beschikbaar met deze resolutie, dan raden wij je aan om desbetreffende afbeelding bij 100% en bij 150% te bekijken op je beeldscherm. Vind je het beeld acceptabel? Dan kan je het gewoon bij ons bestellen. Als het je niet bevalt, raden wij je aan om een ander beeld te kiezen, want ook wij kunnen de resolutie van afbeeldingen niet verbeteren.

In Microsoft Word zit een functie waarmee een bestand kan worden omgezet naar PDF en de kwaliteit behouden blijft. Dit staat uitgelegd bij "lever je bestand aan als PDF". 

Wij begrijpen dat veel mensen het erg mooi vinden om een kader om hun bestelling te plaatsen. Echter is dit vaak niet de juiste beslissing voor een mooi drukwerk. Er is bij kaders een grote kans dat de randen niet helemaal evenredig worden en dus dat het werk er slordig uit zal zien. We leggen je uit waarom en wat je er tegen kunt doen.

Bekijk hier de volledige uitleg inclusief screenshots!

Heb je een PDF document met wachtwoordbeveiliging en wil je deze ontgrendelen? Dan kan vrij eenvoudig via de gratis online tool van iLovePDF.

Bekijk hier de instructie

Heb je een corrupt of beschadigd PDF document? Je kunt deze in veel gevallen vrij eenvoudig laten herstellen via de gratis online tool van iLovePDF.

Bekijk hier de instructie

Wil jij jouw PDF pagina's sorteren, toevoegen en verwijderen maar weet je niet hoe?


Bekijk hier de instructie

Comprimeren is het verkleinen van een bestand, bijvoorbeeld een afbeelding, zodat deze minder ruimte inneemt. Weet jij hoe je een bestand moet comprimeren?

Bekijk hier de instructie

Heb jij meer dan 1 PDF bestand die jij wilt uit laten printen maar weet je niet hoe je de bestanden samen moet voegen?

Bekijk hier de instructie

Heb jij een PDF bestand die je wilt uitprinten maar wil je niet alles gebruiken maar weet je niet hoe je het bestand moet splitsen?

Bekijk hier de instructie

Heb jij een Word, Excel of Powerpoint document maar weet jij niet hoe je deze moet converteren naar een PDF bestand?

Bekijk hier de instructie