Hoe print ik zo ecologisch mogelijk?

Zo ecologisch mogelijk printen wordt steeds populairder, en dat is begrijpelijk! Ecologisch printen is beter voor het milieu en is niet duurder dan standaard printen. Daarom hebben wij verschillende mogelijkheden om jouw opdracht zo ecologisch mogelijk te printen. Ook hebben wij standaard elementen in ons productieprocess voor een minder milieubelastende productie. Hier lees je alles over ecologisch printen bij Printenbind.nl.

De ecologische papiersoorten

Papier is natuurlijk erg belangrijk bij het printen van een opdracht. Daarom besteden wij veel aandacht aan onze papiersoorten en het uitkiezen hiervan. Wij vinden het erg belangrijk dat de milieuimpact van deze papiersoorten zo klein mogelijk is. Daarom hebben wij papiersoorten die speciale keurmerken hebben. Onze papiersoorten hebben een of meerdere van deze keurmerken zoals: FSC, ECF, PEFC, EU Ecolabel of een ISO keurmerk. 

Onze meest ecologische papiersoorten zijn gemaakt van 100% landbouwafval van Paperwise. Voor de opties 80 grams en Ecovezel papier maken wij gebruik van dit Paperwise papier. Voor dit papier zijn er dus geen bomen nodig! Bovendien is het productieproces van PaperWise CO2 neutraal. Hier kun je meer vinden over ons Paperwise papier. Naast ons Paperwise papier valt het Kraft Papier ook onder ons meest ecologische papier. Dit stevige papier (bijna karton) is geheel gemaakt van recycled papier. Dit papier is erg interessant als omslag voor boeken of voor kaarten.

Printen op ecologisch 80 grams papier
Mooie en sterke papiersoort, geschikt voor kaarten en covers
Gerecycled papier met een interessant uitstraling

Wat betekenen de keurmerken van onze papiersoorten?

Alle keurmerken die genoemd zijn in het bovenstaande stuk hebben betrekking op het milieu. Deze keurmerken staan voor het behoud en de regulatie van het milieu en de bossen. Op deze manier proberen wij er voor te zorgen dat de impact om het milieu zo laag mogelijk is. Wat betekenen de keurmerken? 

 • FSC keurmerk: De afkorting FSC staat voor Forest Stewardship Council. Het internationale, onafhankelijke FSC-keurmerk verzekert dat grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen, met alle aandacht voor de mensen die van het bos afhankelijk zijn.
 • ECF keurmerk: Dit staat voor Elementary Chlorine Free. Papier wordt soms gebleekt om vergeling te voorkomen en het papier een bepaalde witheid te geven. Bij ECF gecertificeerd papier is er geen chloor gebruikt om het papier te bleken maar een verbinding van chloor en zuurstof. Deze verbinding is vele malen minder milieubelastend.
 • Europees Ecolabel: Dit label geeft aan dat een product, in dit geval papier, op een milieubewuste manier is geproduceerd. Om dit keurmerk te mogen gebruiken moet een bedrijf aan strenge criteria voldoen, zoals emissies naar water en lucht en energiegebruik. Daarbij mag er geen chloorgas als bleekmiddel gebruikt worden.
 • PEFC keurmerk: PEFC is een acroniem voor Programme for the Endorsement of Forest Certification. Dit internationale keurmerk garandeert dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit een duurzaam beheerd bos én dat dit bos in stand blijft.
 • ISO gecertificeerd: Er zijn meerdere ISO certificaten mogelijk. Zo hebben veel van onze papiersoorten een ISO 14001 en ISO 50001 certificaat. ISO 14001 gecertificeerd houdt in dat er bijgedragen is aan het beheersen en verminderen van milieurisico's. ISO 50001 gecertificeerd heeft betrekking op de verbetering van energiegebruik en (vaak) het gebruik van groene stroom. 

Door het gebruik van deze keurmerken wordt er gegarandeerd dat tijdens de productie op verschillende vlakken gedacht wordt aan het milieu en hier ook op een correcte wijze mee wordt omgegaan. Bij het uitkiezen en het gebruik van de papiersoorten houden wij dan ook zeker rekening met deze keurmerken!

Ecoprint

Voor het ecologisch printen hebben wij een aparte printer. Door gebruik te maken van ons ecologische 80 grams paperwise papier in combinatie met de sneldrogende inkt van de nieuwe Riso ComColor printer, worden de bestellingen van ecoprint ecologisch en milieubewust geprint. De Riso printer heeft geen warmte nodig voor het printen, in tegenstelling tot printers met een "toner techniek" en is daarom zeer energiezuinig. Met de kouddruktechnologie neemt de CO2-uitstoot sterk af door een daling in elecktriciteitsproductie.

Daarbij heeft de inkt, gemaakt van rijst, een lagere impact op het milieu dan toner. De inkt is gemaakt van rijstzemelen, een bijproduct van de rijstproductie. Hierdoor kan de rijst volledig gebruikt worden: als voedsel en als productiemateriaal! Door de hoge productiecapaciteit en de techniek van de inkjet hoeft de printer minder lang te draaien wat zorgt voor een zeer kleine milieuvoetafdruk. 

Gerecyclede producten en producten recyclen
Printen op ecologisch papier
Groene stroom en keurmerken

Groene stroom en bulk productie

Helaas kunnen niet al onze bestellingen op onze Ecoprints printer worden geproduceerd. Daarom proberen wij bij onze andere printers op andere manieren aan het milieu te denken. Omdat onze printers de gehele dag draaien om alle bestellingen op tijd te kunnen produceren maken wij gebruik van groene stroom. Dit betekent dat onze stroom alleen duurzaam is opgewekt via water- of windkracht. Ook worden alle toners en waste bins die onze printers gebruiken gerecycled. Onderdelen die niet kunnen worden hergebruikt, worden gerecycled tot hoogwaardig materiaal. Een groot deel van onze printers bestaat uit machines van Ricoh. Deze cyclus wordt zo veel mogelijk herhaald om zo min mogelijk nieuw materiaal te hoeven gebruiken. Zo proberen wij het milieu vóór de productie al zo min mogelijk te belasten. Door deze kleine toevoegingen proberen wij onze "footprint" zo klein mogelijk te maken. Hier kunt u ons certificaat van groene stroom vinden. 

Om ons papiergebruik zo laag mogelijk te houden worden al onze opdrachten in bulk geproduceerd. Hierbij proberen wij om het papier zo goed mogelijk te vullen met de printopdrachten. Op deze manier wordt het papier optimaal gebruikt en valt er zo min mogelijk van het papier af. Door deze manier van productie gebruiken wij niet alleen zo min mogelijk papier maar houden wij de kosten voor onze klanten ook lager! Alle papiermaterialen die niet gebruikt kunnen worden, kunnen tot wel 7x worden gerycled tot grondstof voor onder andere nieuw papier.

 • Enveloppen bedrukt

  Gepubliceerd op 18 December 2019

  Nét dat beetje extra toevoegen aan je kaart? Kies dan voor een bedrukte envelop! Zo krijg je bij het ontvangen van je kaart al een klein voorproefje. Kies bijvoorbeeld voor een leuke afbeelding of je logo. Dit maakt je kaart helemaal af!

 • Sinterklaas inpakpapier

  Gepubliceerd op 27 November 2019

  De Sint is weer in het land! Daarbij horen natuurlijk pepernoten, chocoladeletters en cadeautjes. Met ons nieuwe inpakpapier maak je jouw cadeautjes helemaal af! Bestel een eigen ontworpen design of kies een van onze designs voor je pakjes!

 • Nu nog scherpere prints

  Gepubliceerd op 13 November 2019

  Wij proberen altijd het optimale uit onze printers te halen. Dagelijks worden de printers nagelopen en gekalibreerd. Daarnaast wordt er altijd gezocht naar mogelijkheden om de printkwaliteit te verbeteren. Daarom is het je wellicht opgevallen dat onze printkwaliteit nu nog beter is!*

Bekijk meer nieuwsberichten

 • Hele fijne site om je…

  Gisteren door Paula Van Boheemen

  Hele fijne site om je portfolio/scriptie te laten drukken! Via de online chat word je goed geholpen en ze helpen je stap voor stap. De kwaliteit van de producten hebben mij nog nooit teleurgesteld en het is er altijd netjes op tijd.

 • Goede kwaliteit De editor is niet zo duidelijk als bij Vistaprint.

  Gisteren door Els van Dam

  Goede kwaliteit De editor is niet zo duidelijk als bij Vistaprint. Kwaliteit is wel beter en de prijs heel goed! Els van Dam

 • Goed opgelost door de klantenservice

  Gisteren door Jess

  Weer een boel kaarten besteld en de kwaliteit van de kaarten zijn altijd goed. Er was alleen iets mis met het drukken, er zaten strepen op mijn kaarten. Maar Printenbind heeft dit goed opgelost! Bedankt.

Bekijk meer klantenbeoordelingen