Hoe blijf je origineel in een wereld vol content?
Het is makkelijk om je overweldigd te voelen. Iedere dag worden er duizenden nieuwe posts gedeeld, miljoenen woorden geschreven, eindeloze meningen uitgesproken. Alles lijkt al eens gezegd, gedaan of ontworpen. En toch... ergens weet je dat er iets in jou zit dat wél uniek is. Iets dat nog niet is uitgesproken op die manier, met die toon, vanuit jouw blik.
In een wereld die steeds voller wordt met content, wordt originaliteit niet gevonden in volume of snelheid, maar in echtheid en in aandacht.
Ik hoor je denken....maar hoe dan?
Originaliteit ontstaat op het moment dat je stopt met produceren voor een algoritme, en begint te maken voor jezelf. Wanneer je jezelf afvraagt: waarom wil ik dit eigenlijk zeggen? In plaats van: werkt dit wel goed op LinkedIn?
Het vraagt om eerlijkheid. Niet de perfecte, glanzende versie van je verhaal, maar de rommelige, vaak ongemakkelijke versie. De versie waarin je iets fout deed, twijfelde, iets voelde. Juist dat maakt je herkenbaar. Menselijk. En juist daarin zit de kracht van iets dat opvalt: niet omdat het schreeuwt, maar omdat het resoneert.
Misschien is dat ook waarom print ineens weer relevant aanvoelt. In een wereld die draait op snelheid, scrollen en schreeuwen, dwingt print tot vertraging. Tot keuzes. Tot zorgvuldigheid. Je denkt anders na over je woorden als ze op papier verschijnen. Je weet dat iemand ze fysiek zal vasthouden. Dat ze niet zomaar verdampen in een feed, maar misschien, als je geluk hebt, op een bureau blijven liggen, of in een tas meegaan.
De fysieke aanwezigheid van print maakt je verhaal tastbaar. Je voelt het gewicht van papier in je hand, ziet hoe inkt zich vastzet in vezels. Het is zintuigelijk. En juist omdat alles tegenwoordig digitaal is, voelt iets gedrukt ineens exclusief. Anders. En dus: origineel.
Print vraagt je ook om na te denken over vorm, ritme en ritueel. Wat wil je dat mensen voelen als ze je publicatie openslaan? Hoe wil je dat ze het ervaren? Je kunt de lezer even losweken uit de ruis. Even meenemen in jouw tempo.
Het mooie is: het hoeft niet groots of commercieel te zijn. Een kleine oplage, een handgemaakte zine, een bundel met essays of illustraties, dat kan al genoeg zijn. Juist dat intieme karakter maakt indruk. En het hoeft niet los te staan van je online wereld; print kan juist een verlengstuk zijn. Een verdieping van wat je digitaal deelt, of misschien zelfs het startpunt voor iets nieuws.
Echte originaliteit zit niet in het bedenken van iets dat nog nooit is gedaan. Het zit in de manier waarop jij kijkt, voelt, vertelt. En hoe je daar de juiste vorm voor kiest. Soms is dat een video, een nieuwsbrief of een podcast. Maar soms... is het papier. Stil. Zintuigelijk. Aandachtig.
Misschien is dat, in deze tijd, wel de meest originele keuze die je kunt maken.