Welke lettertypes passen goed bij elkaar?

Lettertypes zijn een belangrijk onderdeel van de opmaak van een document. Ze zijn belangrijk voor de leesbaarheid, maar ook voor de uitstraling. Zo zijn sommige lettertypes formeel, terwijl andere juist speels zijn. Sommige lettertypes zijn heel modern, terwijl andere meer een klassieke uitstraling hebben. Hiermee kan je als bedrijf bijvoorbeeld ook een beeld overdragen over het merk.  

Lettertypes combineren

Naast het kiezen van een lettertype is er ook nog de kwestie van lettertypes combineren. Zo zal je misschien tekst hebben die meer moet opvallen, zoals bijvoorbeeld titels. Deze tekst kan je dan een ander lettertype geven dan de rest van de tekst. Online zijn duizenden lettertypes beschikbaar, maar die passen niet allemaal even goed bij elkaar. Zo zijn lettertypes die heel erg op elkaar lijken vaak geen goede combinatie, maar lettertypes die helemaal geen gelijkenissen hebben ook niet. Gelukkig zijn er online meerdere bronnen te vinden om je te helpen bij het vinden van de juiste lettertypes!

Canva's "Ultimate Guide to Font Pairing"

Op deze pagina wordt niet alleen uitgelegd hoe je de juiste lettertypes uitkiest, maar ook worden 30 voorbeelden gegeven van lettertypes die goed bij elkaar passen en die geschikt zijn voor specifieke doeleinden zoals een CV, uitnodigingen of een modetijdschrift. Er zijn zelfs templates waar je direct zelf mee aan de slag kunt!

Fontjoy

Fontjoy maakt gebruik van Machine Learning om verschillende lettertype combinaties te maken. Gebaseerd op gelijkenissen tussen lettertypes hebben ze een model kunnen maken dat goede combinaties kan maken door lettertypes bij elkaar te zoeken die gelijkenissen hebben, maar ook een belangrijk verschil. Op hun website kan je  combinaties genereren tot je er eentje vindt die jou aanspreekt. Je kan de tekst op de pagina ook bewerken, zodat je meteen kan zien hoe het er uit ziet voor jou tekst!

Fontpair

Op Fontpair kun je scrollen langs honderden combinaties van lettertypes om de juiste te vinden voor jouw project. Alle voorbeelden zijn bewerkbaar, zodat je meteen kan kijken hoe de combinatie er uit komt te zien voor jouw tekst.