De bestandstypes met de beste kwaliteit

Welk bestandstype levert de beste kwaliteit prints?

Het bestandsformaat, ook wel het bestandstype genoemd, is de manier waarop een bestand is opgeslagen op een computer. Enkele bekende voorbeelden van bestandsformaten zijn Word-document, jpg en PDF.

JPEG/JPG

Dit is een bestandsformaat dat veel gebruikt wordt voor het opslaan van foto's. Belangrijk bij dit formaat is wel om het bestand niet te vaak te openen, te bewerken en vervolgens opnieuw op te slaan. Wanneer het document na bewerken opnieuw opgeslagen wordt vindt er namelijk steeds een klein beetje kwaliteitsverlies plaats, omdat het document opnieuw gecomprimeerd wordt. De compressie is ook juist een van de voordelen van dit bestandstype, omdat de bestanden klein zijn maar de afbeeldingen toch gedetailleerd blijven. Maar, wel geldt dat hoe meer compressie er heeft opgetreden, hoe meer kwaliteitsverlies.

TIFF

Als je het bovengenoemde kwaliteitsverlies wilt voorkomen, dan is het .TIFF bestandsformaat een alternatief. Dit bestandsformaat heeft de hoogste kwaliteit en levert grote bestanden, mede doordat het ook de grootste kleurruimte heeft. Voor veel afdrukken zullen de verschillen met JPEG echter klein zijn.

PNG

Een PNG bestand is vergelijkbaar met een JPEG. Maar het PNG formaat gebruikt het RGB-kleurensysteem in plaats van CMYK, waardoor dit bestandsformaat geschikt is voor beeldschermen in plaats van drukwerk.

PDF

Het grote voordeel van PDF bestanden is dat de opmaak van het document altijd gelijk blijft, ongeacht de software of het apparaat dat gebruikt wordt om het document op te maken of te openen. Een PDF met hoge resolutie (300 DPI) is zeer geschikt voor printwerk.

Ons systeem zet de bestanden automatisch om naar een PDF bestand voor het printen. Dit gebeurd vrijwel altijd probleemloos en kan je tijdens het uploaden ook controleren in onze preview. Wil je echter zeker ervan zijn dat er niks verspringt? Lever dan je bestanden aan in PDF.