Waar moet je op letten bij zwart/wit printen?

Zwart/wit printen is een goedkope manier van printen. En daarom perfect voor simpel naslagwerk of schoolwerk. Ook is het erg geschikt voor alleen boeken met tekst. Maar waar moet je wel op letten?

Zorg ervoor dat zwart echt zwart is.

Vaak wordt gedacht dat je kleuren omzetten naar zwart/wit voldoende is om echt zwart te krijgen. Maar bij het omzetten naar zwart/wit worden kleuren eerder (donker) grijs dan echt zwart. Wil je ervoor zorgen dat een kleur echt zwart is? Voeg dan ook Cyaan, Magenta en Yellow toe aan jouw kleur. We volgen hierbij het CMYK kleuren perspectief. De K in CMYK staat voor Key: zwart. Door Key op 100% te zetten, krijg je een soort antraciet zwart. Voor de perfecte kleur zwart zet je Cyaan op 50%, Magenta op 40%, Yellow op 40% en Key op 100%. Nu krijg je die diepzwarte kleur!

Zorg er wel voor dat je dekkingspercentage niet boven 280% uitkomt, anders is er een grote kans dat de inkt gaat vegen of uitlopen.

Zwart of grijswaarden

Wanneer je in ons systeem kiest voor zwart wit, zal je document hier in omgezet worden. Wij zetten kleuren om in grijswaardes. Wil je er zeker van zijn dat het de juiste zwart/wit kleuren worden? Zet dan zelf alvast je document om naar zwart wit. Zo kun je zelf nog met de witwaardes en grijswaardes spelen!